Lamineermachine gebruiken voor behoud van documenten

lamineer machine

Een lamineermachine is handig als je papieren in goede staat wilt houden zodat je ze lang kunt bewaren. Door documenten te lamineren bescherm je ze tegen vocht, slijtage en beschadigingen. Daarbij wordt het document ook een stuk steviger. Wanneer je het document in de lamineermachine legt, wordt het omgeven door een plastic sheet. Deze sheet heeft aan de binnenzijde een laag met lijm. Door hoge druk en verhoging van de temperatuur krijgt de sheet kleefkracht. Vervolgens bevestigt de lamineermachine de sheet op het papier.

 

Waarom producten lamineren?

Een voordeel van lamineren is dat je documenten duurzaam kunt blijven gebruiken. Verder kun je het in veel situaties toepassen. Zo zijn je documenten beschermd tegen allerlei weersinvloeden. Ook worden de kleuren van het document dieper en helderder van kleur. Daarbij is ook meer contrast zichtbaar. Een ander voordeel is dat wanneer je de lagen van elkaar scheidt, ze ook weer hergebruikt kunnen worden. Goed voor het milieu dus.

 

Manieren om een lamineermachine te gebruiken

Er zijn grofweg twee manieren om te lamineren, namelijk koud lamineren en warm lamineren. Bij koud lamineren neemt het minder tijd in beslag en er is ook niet veel ervaring voor nodig. Wanneer je voor warm lamineren kiest heb je een groter risico op verbranden. Verder moet je bij warm lamineren de machine vaker schoonmaken waar ook weer speciale ervaring voor nodig is. Toch heeft warm lamineren wel een aantal belangrijke voordelen. Het is namelijk goedkoper doordat de bijbehorende lamineerrollen goedkoper zijn. Ook hecht de sheet zich beter op het document. Hier tegen over staan ook weer een aantal nadelen. Wanneer het document bijvoorbeeld aan een zijde is vastgezet, kan het sneller krom gaan staan. Verder is het zo, dat wanneer je eenmaal het document hebt gelamineerd, het moeilijk te verwijderen is van de sheet. Dit kan de recycling van het product bemoeilijken. Het is dus een persoonlijke keuze of je kiest voor koud lamineren of warm lamineren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.