Ambachtelijk vak van een hoedenmaker

hoedenmaker

Het werk van een hoedenmaker is een ambachtelijk vak waar vakkundige kennis bij komt kijken. Zo kun je bij een hoedenmaker terecht voor het laten maken van hoeden voor dames en heren. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Een hoed kan worden ontworpen op basis van de wensen die jij van te voren aangeeft. Meestal wordt een hoed van vilt en stro gemaakt. Met dit materiaal kan een hoed namelijk in de gewenste vorm en kleur worden ontworpen. Je kunt een hoed laten ontwerpen voor iedere gelegenheid.

 

Hoeden voor iedere gelegenheid

Je kunt eigenlijk wel stellen dat voor ieder gelegenheid wel een bepaalde hoed te bedenken is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een formele bijeenkomst of om een casual look. Door eerst een kennismakingsgesprek in te plannen met de hoedenmaker kan er een beeld worden gevormd van jouw wensen. Op basis hiervan wordt er een ontwerp gemaakt waarbij jouw wensen in acht worden gehouden. Daarbij wordt er ook gekeken naar de pasvorm die bij jouw hoofd past. Daarom moeten eerst jouw maten worden op genomen. Elk hoofd heeft natuurlijk weer een andere vorm. Het meten gebeurd aan de hand van blokken. Er wordt op zoek gegaan naar de vormen die passen bij jouw wensen.

 

Proces van het maken van een hoed

 

Nadat de maten zijn opgenomen en de vorm van de hoed is vastgesteld, wordt er bepaald welk materiaal geschikt is. Wanneer er van beide kanten de zogeheten ‘go’ is voor de hoed, wordt de hoed gemaakt. In dit proces wordt jouw hoed ook gestoomd wat ervoor zorgt dat de hoed de afgesproken vorm krijgt. Hiervoor wordt een stijfsel gebruikt dat elk materiaal in de goede vorm kan brengen. Na het aanbrengen van stijfsel moet de hoed even afkoelen. Hierdoor houdt de hoed de vorm vast. Vervolgens wordt de hoed door de op maat gemaakte blokken getrokken. Hierdoor krijgt de hoed de afmetingen die in het begin zijn opgenomen. Vervolgens wordt de hoed goed afgewerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.